vikibrasil 2011.11.06. 01:22

Ételek II.

Ételek,étkezés

Comidas II.

 

Tehát folytassuk az Ételek II. blog bejegyzését. Az előző bejegyzésben sok olyan zöldséget felsoroltam amit nem ismertem,így most a gyümölcsök következnek

Ahhoz képest hogy óriási szerepet játszanak a gyümölcsök,az emberek nem annyira kedvelik. Minden kis sarki boltban kaphatsz friss narancs,mangó,goiaba,és maracuja levet is,amit a boltban felcukroznak,és így már iható lesz számukra. Hála istennek a családom szereti a gyümölcsöket ,így mindig van otthon több fajta gyümölcs. A bevásárlóközpontokban mindig a gyümölcsös rész a legjobb,mert összerakva az a millió színes gyümölcs gyönyörű látványt nyújt. Persze ez itt más mint otthon,mert például ha úgy tartja kedved,görögdinnyét is ehetsz karácsony napján,amit otthon kicsit nehézkes lenne megoldani. De így van ez majdnem az összes gyümölccsel. A cseresznye és a meggy az viszont külön dolog,mert nagyon drága,és ritka. A banánnak,mangónak,almának,szőlőnek,szilvának,narancsnak mindig óriási szerepe van,de végül is minden gyümölcs megtalálható. Találkoztam olyan gyümölcsökkel amiket még nem volt alkalmam kipróbálni,csak joghurtos papíron ízként érezhettem.
Tehát elsősorban van a  goiaba,amit őszintén szólva nem annyira kedvelek a sok magja miatt,és a semmi íze miatt,de itt még tradicionális édesség is készül belőle,a goiabada. A goiabada végül is olyan mint a birsalmasajt,és ugyanúgy is készül.

 

 

 

            A maracuja szintén nemzetközi gyümölcs,az ebédnél gyakran találkozhatunk maracuja lével,és pitét is előszeretettel készítenek belőle. Ezt a gyümölcsöt cukor nélkül tényleg képtelen megenni,mert annyira savanyú,de vicces mert a gyümölcs csak ilyen kis folyékony magokból áll,én nagyon szeretem.

A következő áldozatunk a papaya,amit sosem gondoltam hogy ilyen ízletes. Portugálul a neve nem is hasonlít a papaya-ra,ezért miután láttam esett le hogy ez lenne a papaya. Sosem ettem előtte,az íze talán hasonlít a sárgadinnyére,de érettebb és krémesebb.

A következő kedvencem a jabuticaba,ami elég viccesen nő a fán ahogy láthatjátok,és valahogy le kell fosztani. Az igazi érett szemek még kisebb dió méretűek is lehetnek,és a kis fekete szemek belsejében levő fehér hús ehető,viszont a fekete külső rész nem.

Minas Gerais-ban nagyon sok jabuticaba terem,van is egy  jabuticaba fesztivál közel Belo Horizonte-hoz, Sabarában,ahol minden ételt jabuticával ízesítenek. A farmunkon szintén van jabuticaba,ahonnan 3 vödörrel hazahoztunk,de 1 hét alatt elpusztítottuk :)

 

Ezek a gyümölcsök azok amik hétköznapiak,és az itteni emberek gyakran fogyasztják.

Van még egy különleges brazil termés,amiről senki sem tudná hogy brazil,és hogy hogy terem. Ez a kesudió,portugálul „caju”.

 

                                                                                                                     Tehát már beszéltem a lanche-ról is nektek,de furcsa,mert a braziloknál nem létezik olyan hogy vacsora. Ha azt mondom hogy vacsora,az nekik nagyon ünnepélyesnek hangzik,családi körben nem szokott előfordulni. Csak leginkább Karácsonykor,amikor tényleg mindenki asztalhoz ül,és vacsora van. Pont ezért,nekik a lanche egy kisebb étkezés,és utána még az este-éjszaka folyamán megint esznek valamit. Ha észreveszitek,náluk az étkezések nem kötött programok. És amit meséltem is az összejövetelekről,egy kis sajt,szőlő,kenyér,szószok,és kész. Én úgy gondolom ezért van az hogy a brazilok jó húsban vannak,mert nem esznek normális kaját,és mindent túl is ízesítenek. Például nem isznak tejet. Isznak,csak 3 kanál csokiporral. Szenvicshez nem szoktak zöldséget enni,és végül is nyersen semmihez.
Most már megszoktak hogy a szendvicshez paprikát eszek,de az első hetekben mindenki csak meresztette rám a szemét hogy hogy bírom megenni. Így volt a tejjel is :D

A másik ami nem éppen fogyókúrás,hogy a szendvics alapja sosem vaj,hanem krémsajt. A házból sosem hiányozhat.

Beszélek én mindenről,viszont a kenyerüket elfelejtettem megemlíteni. A „paozinho” –t mindenki minden nap vesz a pékségben,viszont itt a pékség nem reggel megy a legjobban,hanem este 5 órakor. Ekkor mindenki megözönli a pékségeket,és paozinho-t akar. Vásárolnak a lanche-re.:)

Amikor a lanche-hoz én tejet vagy teát iszok,ők kólát. Nem szeretik igazán a teát,vagy is inkább nem vesznek. Mert ha visszagondolunk a tea régebben csak a hidegebb hónapokban volt jelen. Viszont itt,mivel nincs hideg,nincs okuk teát inni.

Még egy dolog amit mindenki szeret ,azok a sajtok. Nagyon örülök hogy Brazília megszerettette velem a sajtokat,mert tényleg igazi kincsek,és isteni finomak. Minas Gerais-nak van saját sajtja is,a Queijo Minas,és ez az a sajt amit a farmon is készítettem. Félzsíros,lágyabb sajt,és szőlővel egyszerűen isteni. Mivel mindenki imádja a sajtot,és fogy is,az emberek az eredeti kör alakú formákban veszik,és vágják.

Viszont ezenkívül még millió van,a queijo da serra,mozzarella,és a gouda is.

A sajtok azért is fontosak,mert sok brazil édesség egyik része sajt. Furcsa ez,de például van a Doce de Leite,ami tejből és cukorból álló 5 óra főzés után válik barna mártássá,és ezt eszik a Minas sajttal. A doce de leite hihetetlen édes,de nagyon finom. Pont ezért kompenzálják a sajttal.

Ugyanígy van a fentebb említett goiabada (birsalmasajtszerűség) ugyanígy működik.

Nagyon sok ilyen krémük van amit sajttal szervíroznak,náluk nem annyira hétköznapi dolog sütit sütni. Igazi süti itt nem is létezik. Desszertként krémeket,mousse-kat csinálnak,és keksszel rétegeznek.

Van még a híres leite condensado, ami egy cukros tejkrém,és majdnem minden édességet ezzel töltenek meg ízesítve. Például a híres brigadeiro is ebből készül egy kis vaj,és csoki hozzáadásával.

Sajnos a desszertjeik nagyon édesek,és mostanában csak ezek vannak jelen. Viszont ha vissza nézünk egy kicsit a régi receptek közé találunk igazi tradicionális tortákat,süteményeket is,amiket még talán a nagymamák ma is elkészítenek. :)

 

 


Viszont ezt már majd egy másik napra tartogatom, most ezzel befejeztem a gasztronómia túrám lejegyzését,következőleg már a szülinapom történteivel kezdek !

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vikibrasil.blog.hu/api/trackback/id/tr283357499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anyacicu 2011.11.06. 20:17:36

Kész gasztro blogger lesz belőled! Az ízek és zamatok, a látvány hatására teljesen megértelek, hogy ott mindennek a vége az evés és az evés!Ehhez képest nincsenek is nagyon elhízva az emberek!
Puszikállak! Csak ilyen ügyesen a többit is! Várom az italokat!
süti beállítások módosítása